Marjolein olie
Marjolein olie (Thymus mastichina)
synoniem: Spaanse Marjolein
Marjolein olie Eigenschappen
- aroma: kruidig, warm, kamfer-achtig
- kleur: helder tot lichtgeel
- consistentie: dun
- extractie: stoomdistillatie
Marjolein olie Toepassingen
in aromatherapie vervult de olie van Spaanse Marjolein een ondersteunende rol in de volgende situaties:
luchtwegen
- luchtweg infecties met slijm, zoals griep, verkoudheid, asthma, bronchitis, keel- en voorhoofdsholte ontstekingen (goed om te combineren met thee van verse tijm)
spieren en gewrichten
- artritis en reumatiek met pijn, vermoeidheid in spieren en gewrichten
Marjolein olie Dosering en Applicatie
- verdamper
- huid: maximaal 6 druppels per theepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 6% van de olie)
- bad: 6 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)
Marjolein olie Contra-indicatie en waarschuwing
- huid: kan huidirritaties veroorzaken, daarom altijd verdund gebruiken
- vermijd bij zwangerschap
- niet gebruiken tijdens periodes van borstvoeding
- niet gebruiken bij jonge kinderen
Marjolein olie Diversen
- goed te combineren met aromatische olie van oa. basilicum, ceder, cipres, elemi, eucalyptus, kamille, salie, sandelhout, tea tree en citrusoliën
- marjolein = oreganum
- spaanse marjolein is geen marjoleinsoort
- spaanse marjolein is een tijmsoort
- meer dan 350 soorten tijm zijn geidentificeerd
- tijm komt voor in heel Europa, het Nabije en Midden Oosten en in heel Azie
- spaanse marjolein komt veelvuldig voor in Spanje en Portugal
- bevat meer dan 50% cineol
- kan een hoog percentage linalool bevatten
De Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)
- een van de meest uitgebreide plantenfamilies is de 'lipbloemen familie',
- de lipbloemenfamilie omvat veel verschillende geslachten,
- tijm (thymus) is een van de geslachten uit de lipbloemen familie (Lamiaceae),
- marjolein (oreganum majorana) is een ander geslacht uit de lipbloemen familie (Lamiaceae),
- beide geslachten (tijm en marjolein) tonen wezenlijke onderlinge verschillen in chemische samenstelling, aroma en therapeutische toepassing,
- plantengeslachten (zoals tijm en marjolein) worden onderverdeeld in soorten,
- thymus mastichina is een van de soorten van het tijm geslacht,
- soorten worden weer onderverdeeld in ondersoorten,
- thymus mastichina spp. mastichina is een van de ondersoorten van thymus mastichina,
- leden van eenzelfde ondersoort kunnen zich van elkaar onderscheiden als verschillende 'chemotypen',
- thymus mastichina spp. mastichina kent een aantal chemotypes,
- aard en/of gehalte van chemische bestanddelen varieert per chemotype,
- de periode van oogst heeft een grote invloed op de uiteindelijke chemische samenstelling van de aromatische olie van thymus mastichina,
- het belangrijkste bestanddeel van thymus mastichina is 1,8-cineol (50% of meer), hetgeen verantwoordelijk is voor de antiseptische en slijm-verdrijvende werking van deze olie,
- cineol wordt gevolgd door camphor en campheen